torsdag 7. mars 2013

Hellstrøms biffgryte med potetmos


Som jeg har skrevet om tidligere fikk lillebror Hellstrøm sin siste bok til jul og vi har laget mye godt fra den. Til min søsters bursdag ble det laget en helt fantastisk gryte etter oppskrift vi fant i boka. Noen endringer ble selvfølgelig gjort. Det krever litt forarbeid å kutte alt som skal kuttes, men når det er gjort kvelden før er det ikke mye som skal gjøres før servering. Kanskje noe som kan passe godt til helgens søndagsmiddag?

Dette trenger du (ca 4 personer):
1 kg høyrygg
2 gulrøtter
2 løk
2 purre
3 laurbærblad
1 kvist timian
3 hvitløksfedd
1 flaske rødvin
1 ss tomatpuré
2 ss hvetemel (kan sløyfes)
200 g sjampinjong
15 små sjalottløk
200 g bacon
Smør og olje til steking
Salt og pepper

Til potetmosen:
800 g poteter
2 dl melk
2 ss smør
GressløkSlik gjør du:
Et døgn før starter du med tilbredning av gryten. Skjær kjøttet i terninger. Vask og skrell gulrøtter, løk og purre. Skjær grønnsakene i små biter. Ha alt over i en form og tilsett vinen. Knus hvitløksfeddene og ha de oppi sammen med timian og laurbærbladene. La dette stå over natten og godgjøre seg.

Når du skal tilberede gryten har du kjøttet ut fra formen og tørker det på litt tørkepapir. Ta selvfølgelig vare på resten av marinaden. Brun kjøttet med litt salt og pepper i en varm stekepanne. Det er lurt å gjøre det i flere omganger. Når kjøttet har fått en brun stekeskorpe har du det over i en jerngryte. Strø så over hvetemelet. Bland godt før du tilsetter marinadeblandingen med grønnsakene. Ha også i tomatpureen.

La gryta koke under lokk på svak varme i ca 1,5 timer. Ta uten bit med kjøtt og sjekk om den er mør. Er den ikke det må den stå litt lengre.

Mens gryta står å putrer kan du lage potetmosen.

Vask og skrell potetene før du skjærer dem i mindre biter. Kok dem møre i usaltet vann, og damp dem tørre før du moser dem. Tilsett smør og melk og gi det et lite oppkok rett før servering. Ha i litt hakket gressløk. Det kan være greit å gjøre det meste klart her på forhånd så når gryta er klar så kan du bare gi potetmosen et oppkok.

Når kjøttet i gryten er mørt kan du frese sjalottløken og soppen i litt smør med salt og pepper. Når løken er gylden har du det over i gryten og lar det koke videre i 15 minutter til.

Skjær baconen i små biter og sprøstek det. Ha det over gryten rett før servering. Strø gjerne litt gressløk på toppen også.


Så er det bare å nyte og motta skryt med god samvittighet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...