torsdag 20. desember 2012

Smørbukk


For meg er det ikke jul uten smørbukk. Jeg husker hvert år når jeg var liten. Da var det en gave jeg alltid gledet meg til, nemlig julegaven fra tante Bjørg. Den beste julegave jeg fikk. I den var det alltid hjemmestrikkete sokker (kanskje ikke det som var mest spennende når jeg var liten), men oppi var det fult med smørbukk! En kilo eller noe sånt. Det ble stortsett borte i løpet av kvelden. Kanskje det var igjen litt til dagen etter, men det kan ikke ha vært mye. Søtmoms som jeg er klarte jeg ikke å ligge unna, så karamellen ble alltid tatt med opp på soverommet. Gode barndomsminner!

I år skulle det lages karamell. Jeg og min søster skulle lage sjokoladekaramell først og fremst, men siden vi var i gang tenkte vi at vi skulle prøve oss på smørbukk i tillegg. Og det ble jo helt klart en suksess! Helt utrolig godt, og jeg kan love at de som er så heldig å få disse til jul vil bli veldig, veldig glade!

Dette trenger du:
100 g smør
2 dl fløte
100 g sukker
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker

Eventuelt konfektformer til å ha de i.

Slik gjør du:
Kok opp alle ingrediensene. De skal stå og småkoke til massen begynner å tykne og blir litt mørkere. Hos meg tok det ca 1 time, men du kan enkelt teste om karamellen er ferdig. Det du gjør da er å ta litt av massen og dryppe i en glass med kaldt vann. Om massen raskt stivner er den klar. Om det bare blir liggende løs masse rundt i hele glasset må den koke litt til.

Når karamellen er klar kan du enten helle den oppi små konfektformer eller ha den utover bakepapir. Hvis du bruker bakepapir må du skjære dem i fine biter når karamellen nesten er helt stiv. Bruker du former er det viktig at de er av metallfolie, ikke papir. Papiret vil bare bli sittende igjen i karamellen, og det er ikke noe stas!


Oppbevar karamellen i kjøleskapet.

Det er veldig fint å pakke inn i litt cellofan og gi som en liten oppmerksomhet til jul.


De er også veldig gode å kose seg med om kvelden nå før jul..


1 kommentar:

  1. Hei. hvor får du tak i slike folieformer? jeg leiter etter små nok former til karameller, men har ikke funnet de siste to årene.. :/

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...