mandag 16. september 2013

Lammeskank med potetmos, pære og sjysaus


Plutselig ble det høst. Jeg føler det skjedde over natta. Eller i hvert fall i løpet av helgen. Fredag var været varmt, det var sol og det føltes i grunn ikke som høst i det hele tatt. Men i løpet av lørdagen snudde været og søndag var det ordentlig høst for første gang.

Regn er ikke bare dumt. Etter tur med hunden var kakao og pledd helt fantastisk. Det som kanskje var enda mer fantastisk var lukten av mat når vi kom hjem. Før vi dro på tur hadde jeg satt lammeskankene i ovnen og den herlige duften var ikke til å klage på. Det bringer meg over til den gode delen med høsten. Maten. Kakao eller te under pledd når det regner, eller det dette innlegget handler om: lam, rotgrønnsaker og frukt.

Her kommer oppskrift på herlig hvitvinbrassert lammeskank som praktisk talt lager seg selv. Den perfekte søndagsmiddagen.

Dette trenger du (2 personer):
2 lammeskank
Salt
Pepper
Olje
3 gulrøtter, i grove biter
3 fedd hvitløk
Godt med rosmarin
2 dl oksekraft
2 dl hvitvin
Sitron

Til potetstappen:
4 middels poteter
1-2 pærer, skrelt og delt i terninger
Melk
Salt
Pepper


Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Varm opp en jerngryte med litt olje. Ha i lammeskankene og brun dem godt. Ta de ut og tilsett gulrøtter og hvitløk. Når gulrøttene har fått litt farge tilsetter du kraften. Rør godt i bunn slik at du får løst opp belegget som har dannet seg. Her sitter det mye god smak! Skru så av platen og tilsett hvitvin, rosmarin og skallet til sitronen. Sett lokket på gryta og sett den inn ovnen. Sett temperaturen ned  til 150 grader og la gryta stå i 3 timer.

Når skankene begynner å nærmer seg ferdig koker du potetene.

Ta skankene ut av ovnen etter 3 timer og hel kraften over i en mindre kjele. Behold lokket på kjøttet slik at det holder seg varmt. Reduser kraften i 15-20 minutter og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Sil før servering.

Når potetene er ferdig kokt moser du de med stavmikser eller motetstapper. Kok de så opp igjen med litt melk og smak til med salt og pepper. Når potetstappen er klar tilsetter du pærene.

Server skankene med potermos, sjy og gulrøtter fra gryta. Og husk: Her trenger du ikke kniv, kjøttet vil falle av beinet. Enjoy!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...