fredag 29. november 2013

Sjokoladekarameller


Sjokoladekarameller har jeg skrevet om før på bloggen. Det var en av mine første innlegg når jeg starter å blogge for to år siden. Selve karamellene tror jeg at jeg har laget hvert år siden jeg flyttet hjemmefra, altså ca 6 år. Oppskriften står jeg fast ved, og den gjør jeg ingen endringer på. Karamellene er perfekte som julegaver og jeg tror den er favoritten til mange i min familie. Det er min favoritt også. Derfor føler jeg at jeg må blogge den en gang til og jeg anbefaler alle å prøve denne nå til jul!

Dette trenger du:
60 g smør
3 dl fløte
1,5 dl sirup
150 g sukker
1 ss vaniljesukker
3 ss kakaopulverSlik gjør du: 
Blande alt i en kjele og la det småkoke uten lokk i minst 1 time. For å sjekke at blandingen er klar kan du kjøre den såkalte karamelltesten. Det vil si at du tar en dråpe karamellblanding og drypper den i et glass med kaldt vann. Stivner blandingen slik at den kan formes til en kule er karamellen klar.

Den ferdige blandingen kan du enten ha over i små konfektformer eller i en større form.

Har du den over i en større form er det lurt å bruke bakepapir. Husk også å skjære karamellen i biter før den stivner helt. Bruker du konfektformer vil jeg anbefale å bruke de med aluminium på innsiden, ikke papir. Bruker du papir vil en del av papiret henge igjen i karamellen.


Enjoy! 

15 kommentarer:

 1. Hei Gunn!

  Bra oppskrift, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Magne! Ha en fin helg :)

   Slett
 2. Skal den stå der å koke, eller må man stå å røre i den 1 times tid ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du trenger ikke stå å røre i den hele tiden nei, men det er lurt å ha et øye med den, spesielt under oppkok. Blandingen utvider seg ganske mye tidlig og går tilbake i størrelse ettersom det koker. Så lenge karamellen bare står å småkoker kan den stå for seg selv.

   Slett
 3. Hvor får man kjøpt konfektformer? :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte mine på Meny, så jeg regner med at de fleste litt større matbutikker har det :)

   Slett
 4. skal varmen være på d høyeste?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal småkoke, så akkurat temperatur blir litt vanskelig å si ettersom komfyrer er forskjellig. Rundt halvparten av maksvarmen er nok riktig, men det må du nesten justere når karamellblandingen er i kok :)

   Slett
 5. disse må jeg lage... super oppskrift :D takk...

  SvarSlett
 6. Blir disse karamellene mye (veldig klissete) eller faste?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det avhenger litt av hvor lenge du koker dem. Lengre koketid gjør de ennå fastere. De bør oppbevares i kjøleskap, og så lenge det er kaldt er de veldig faste. Etter en stud i romtemperatur vil de begynne å bli litt klissete, men så lenge de er i former er ikke det et problem. De egner seg riktignok ikke godt for å stå ute i romtemperatur i flere timer. Gunn-Helen

   Slett
 7. Kan de stå i kjøleskapet i 3 dager før de serveres? Eller burde de fryses?

  SvarSlett
  Svar
  1. De kan helt fint oppbevarer i kjøleskapet et par uker :) Gunn-Helen

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...