fredag 15. november 2013

Biffgryte


Straks helg igjen, og med de mørke kveldene og ettermiddagene som er nå tenkte jeg at jeg skulle dele en ny versjon av den varmende biffgryta til hellstrøm.  Perfekt til helgekosen når man har litt ekstra god til til å lage middag. Originalversjonen finner du HER, men etter å ha laget den et par ganger har jeg funnet noen endringer som jeg personlig syns at gjør den bedre.

Oppskriften ble 3 middager for oss, hvor av to av disse var med potetstappe og den siste var med litt ekstra grønnsaker og kokte poteter. Jeg anslår derfor at oppskriften her holder til 4 sultene eller 5 litt mindre sultene. Serverer du med litt ekstra grønnsaker kan det fort bli middag til 6 stykker.

Dette trenger du (4 personer):
800 g høyrygg, i terninger
2 gulrøtter, i teringer
2 løk, finhakket
2 purre, finhakket
3 laubærblader
1 kvist timian
3 fedd hvitløk
3/4 flaske rødvin
0,5 l grønnsak- eller oksebuljong
2 ss hvetemel (kan sløyfes)
2 ss tomatpuré
100 g kantareller, vasket og delt
50 g aromasopp, vasket og delt
50 g shitakesopp, vasket og delt
15 små sjalottløk, finhakket
200 g bacon, i terninger
Smør eller olje til steking
Salt
Pepper
Persille, til pynt

Potetmos:
800 g poteter, skrelt og delt i små biter
2 dl melk
2 ss smør
Salt
Pepper

Slik gjør du: 
Et døgn før servering begynner du med marinering. Ha kjøtt, gulrøtter, løk og purre i en bolle og tilsett vinen. Knus hvitløksfedd og bland de inn i marinaden sammen med timian og laurbærbladene. La dette stå over natten.

Når det er klart for tilberedning tar du kjøttet ut av marinaden og tørker det litt før du bruner kjøttet med litt salt og pepper i en gryte. Det er lurt å gjøre dette i flere omganger slik at kjøttet stekes og ikke kokes. Ha kjøttet tilbake i gryta når alt har fått en brun stekeskorpe. Ha i melet og bland godt før du tilsetter marinadeblandingen med grønnsakene. Bland også inn tomatpureen og kraften/buljongen. Mens gryta koker opp er det lurt å røre litt ekstra godt slik at alle de gode smakene som sitter i bunnen av kjelen etter bruningen av kjøttet blir med.

Når gryta har kokt opp skal den stå å putre i 1,5 timer. Sett den gjerne i ovnen hvis du har mulighet til det.

Mens gryta koker kan du ordnet klar potetmosen. Kok opp potetene i usaltet vann og damp dem tørre før du moser dem. Tilsett smør og melk. Gi potetmosen et lite oppkok rett før servering.

Etter 1,5 time på plata kan du sjekke om kjøttet har blitt mørk nok. Hvis kjøttet ser (og smaker) bra er det klart for å frese sjalottløk og sopp i litt smør med salt og pepper. Når løken er gylden har du blandingen over i gryta og lar det koke videre i 15 minutter.

I mens gryta gjør seg helt klar sprøsteker du bacon.

Server gryta med potetmos og sprøstekt bacon. Topp gjerne med litt persille.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...