fredag 22. november 2013

Epleterte


Siste rest av hagens epler er nå brukt opp. De ble brukt forrige helg i denne herlige terten. Server den lun med litt vaniljeis og du er i mål.

Dette trenger du:

Bunn:
250 g hvetemel
125 g melis
5 g maldonsalt
100 g mandelmel (Her kan du bare kverne mandler)
125 g smør
60 g fløte
3 eggeplommer

Eplekompott:
500 g epler, skrelt og delt i biter
30 g rosiner
40 g valnøtter
20 g pistasjnøter
40 g smør
40 g sukker

Topping:
500 g epler, skrelt og revet

Pynt med ekstra pistasjnøtter, valnøtter, rosier og melis.

Slik gjør du:
Bland hvetemel, melis, salt og mandelmel. Smuldr inn smøret. Rør tilslutt inn fløte og eggeplommer. Sett blandingen i kjøleskapet, Gjerne så lenge som et døgn, men minst et par timer slik at deigen blir kald. Har du litt dårlig tid kan du legge deigen 15 minutter i frysern før du putter den i kjøleskapet. En kald deig er enklet å jobbe med når du skal kjevle ut.

Mens deigen hviler i kjøleskapet kan du lage eplekompott. Stek eplebitene med sukker i en varm panne. Tilsett valnøtter, pistasjnøtter, rosiner og smør. Avkjøl.

Når deigen er klar kjevles den ca 2 mm tykk før den legges i formen. Jeg syns det er enkelt å jobbe med paideig hvis jeg har bakepapir både over og under deigen. Når deigen er ferdig kjevlet tar jeg av bakepapiret på toppen og hvelver bunnen over i paiformen. La tertebunnen hvile i kjøleskapet i en time.

Ta bunnen ut av kjøleskapet og stikk den mange ganger med en gaffel. Stek i 12 minutter på 180 grader. Legg så i eplekompoten og dekk med revet eple. Stek vdere i ca 20 minutter til toppen begynner å bli gylden.

Pynt med pistasjnøtter, valnøtter og rosiner. Like før servering kan du drysse over litt melis.


Tips: Skal du servere dagen etter kan du lune terten i ovnen på 200 grader i ca 4 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...