onsdag 13. juni 2012

Verdens beste havrebrød


For litt siden kjøpte jeg Åpent Bakeri sin brødbok. Den er kjempeflott, og det står mye der som gjør at du klarer å lage de mest fantastiske brødene. Dette brødet er fra den boka, med noen små endringer selvsagt. Det er et knallgodt brød og når vi spiste det her til kveldsmat klarte vi ikke slutte å spise selv om vi var mette for lenge siden. Og det er ikke hver dag når det gjelder brød altså.

Det viktigste jeg har lært når jeg har lest om brødbaking er å bruke lang tid. Lang tid på elteprosessen og på heving. Bruk også god tid på å jobbe med deigen mellom hver heving, da blir det er virkelig godt brød som hever mye og blir veldig saftig og godt. For det er ikke til å sette under en stol at dette brødet tar en god stund å lage, og ikke bare sånn som andre brød her jeg har på bloggen hvor hevingen tar tid, mens det egentlig ikke er så mye du selv trenger å gjøre, her må du legge inn litt innsats selv. Så dette er vel et brød for helgekosen eller hvis du skulle føle deg veldig produktiv en ettermiddag/kveld.

Uansett, selv om det tar tid så er det absolutt verd det. Verdens beste havrebrød. Det er ingen tvil: ingen over, ingen ved siden av!

Litt om havre: 
Havre inneholder umettete fettsyrer som virker kolesteroldempende, i tillegg til å inneholde betaglukaner som er en type kostfiber som også har en positiv effekt på kolesterolet. Havre har også blodsukkerregulerende egenskaper, og hjelper til å holde et stabilt blodsukker over tid. Dette gjør havrebrød veldig sunne, da de hjelper til å forebygge overvekt og hjerte-og karsykdommer.

Det som er negativt når du baker med havre er at havremel ikke kan danne gluten, noe som gjør bakeevnen ganske dårlig. I tillegg til at dette gjør det vanskelig å bake med har også havre et enzym som bryter med glutenbindingene som hvetemelet bringer med seg til deigen. Derfor brukes det maltekstrakt i denne oppskriften. Maltekstrakt gjør at deigen hever raskere, fordi gjæren får mye sukker å fortære. Så ved å bruke malt vil deigen heve så raskt at havreenzymet ikke rekker å bryte ned glutenbindingene. I tillegg vil også maltekstrakten bidra til å karamellisere skorpen, noe som gjør disse brødene helt fantastiske.

Dette trenger du (3 brød): 
700 g hvetemel
100 g sammalt hvete,grov
100 g sammalt rug, grov
400 g store havregryn
9 dl vann
26 g salt
1 pose tørrgjær
26 g (2 ss) maltekstrakt

Havregryn til pynt.

Slik gjør du:
Bland først hvete, rug, salt, gjær og maltekstrakt med 8 dl av vannet. Elt dette til deigen slipper bollen. Da sper du til med resten av vannet, før du kjører videre til deigen på nytt slipper bollen. Totalt bør du elte deigen i ca 10 minutter. Når deigen er eltet tilsetter du havregrynene og kjør dette videre til havregrynet er gjevt fordelt.


Når det er gjort tar du deigen ut av bollen og legger den på benken. Strek og fold deigen en del ganger, dette bidrar til å danne et godt glutennett i deigen, som igjen er gunstig for hevingen. Når det er gjort har du deigen tilbake i bollen, tar på plastfilm og lar den heve i ca 60 minutter.

Når 60 min har gått tar du deigen over på et melete underlag. Del deigen så i tre. Det du skal gjøre nå kalles å rundvirke. Det du gjør da er å dra den ene siden ut, for så og folde den over. Snu så 90 grader og gjenta til du har gjort det fire ganger. La de tre emnene hvile under et håndkle i 20 minutter.




Så skal du forme brødene. Det du gjør da er å folde det rundvirkede emnet over 1/3 fra deg og lim skjøten, gjør det samme mot deg. Fold deretter 1/2 emnet mot deg en gang til. Da har du fått et avlangt brød. Fukt brødet og dryss rikelig med havre over. Ha så i en smurt brødform og la det heve til dobbel størrelse.


Stek så på nederste rille i 35-40 min på 220 grader.


Så er det bare å høste fruktene av ditt arbeid!




10 kommentarer:

  1. Dette skal jeg prøve! Hvor store er formene dine? Flott blogg du har, skal ta meg en titt på flere av oppskriftene dine nå :o)

    Klem fra Beate

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Utrolig gode :) Formene mine er 1,5 L, men du kan godt bruke større om du har det.
      Tusen takk! Du også. Har vært innom bloggen din flere ganger :)

      Klem Gunn

      Slett
    2. Disse brødene ble bare fantastiske gode! Mine ble riktignok ikke så høye- brukte 1,5 liters former, så lure på å putte denne deigen i bare to former neste gang - men de hevet likevel bra og smaken...: ja den ble ubeskrivelig god :o)

      Slett
    3. Så bra! Godt du ble fornøyd :) Jeg tror dette er mitt nye favorittbrød, men jeg kan være enig at de ikke blir veldig høye. To former er sikkert en god idé :)

      Slett
  2. Hei. Det står sammalt hvete grov to steder. Skal det ene være sammalt rug?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det stemmer! Tusen takk :) Nå skal det være riktig. God helg, og god baking!

      Slett
  3. Hei, igjen. Det må være flere feil i oppskriften. Det står 26 g salt, noe som er ganske mye. Og når jeg har blandet 700 g hvetemel, 100 g sammalt hvete grov, 100 g sammalt hvete rug og 9 dl vann er dette ikke en deig men en velling. 400 g havregryn hjelper litt men ikke mye. Skal det være mindre vann?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Så vidt jeg kan se skal det ikke være noe feil i oppskriften. Det skal være mye salt i den, det er det i alle oppskriftene fra åpent bakeri. Jeg stusset også over det første gang jeg lagde brød fra den boka, men det er ikke en skrivefeil.

      Videre så stemmer det det med 9 dl vann og de melmengdene du skriver. Har du brukt store havregryn? Det kan ha noe å si, for jeg tror de store absorberer mer vann enn de normale.

      Det er jo også slik at det er litt forskjellig vannprosent i mel, slik at den siste dl som tilsettes etter det er eltet en stund kan være litt relativ, men det burde jo ikke ha så mye å si som du beskriver. Deigen er litt løs, men igjen, den burde ikke være så løs som du beskriver den.

      Jeg har laget dette brødet flere ganger med de målene og har ikke hatt noe problemer, så vet ikke helt hva det kommer av. Veldig rart. Men som sagt, kanskje det har noe med størrelsen på havregrynene?

      Gunn-Helen

      Slett
    2. Og det går jo an å bruke litt mindre vann også :)

      Slett
  4. Dette brødet har blitt ny favoritt hos meg. Nydelig :)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...