fredag 13. juli 2012

4-korn brød


Her kommer et supergodt brød til helgen. Det tar litt tid å lage, for det skal heve mange ganger. Selv om du må sette av en kveld/formiddag for å få nystekte brød er det verdt det, for smaken er fantastisk! Oppskriften er tatt fra Åpent Bakeri sin brødbok, men jeg har gjort et par endringer. Enjoy!

I denne oppskriften brukes skålding. Dette gjøres for at helkorn og frø skal trekke til seg vann, noe som gjør at brøddeigen får et høyere vanninnhold og dermed også blir saftigere.

Dette trenger du:
Til skålding:
100 g helkorn hvete
50 g sesamfrø
50 g linfrø
50 g solsikkekjerner
3 dl kokende vann

Til deigen:
550 g hvetemel
60 g sammalt rug, grov
80 g siktet rugmel
Ferdig skålding
4 dl vann
18 g salt
27 g gjær


Slik gjør du:
Hell kornene og frøene til skåldingen i en bolle og hell over kokende vann. La blandingen stå til den er helt avkjølt.


Bland mel, salt, gjær og nesten alt vannet sammen  og elt godt. Spe til med resten av vannet ettersom du elter. Når deigen er blitt glatt kan du begynne å tilsette skåldingen. Når deigen er godt eltet lar den heve under plast og håndkle i ca 1,5 timer.

Når deigen er ferdig hevet tar du den over på et melete underlag. Fold og strekk deigen, del den i to og form til to runde emner. La deigen hvile under plast i 30 minutter.
Når emnene er ferdig hvilt trykker du hvert emne litt flatt og drar 1/3 av deigen mot midten fra hver side. Dytt endene litt inn og legg med skjøten ned i smurt brødform. Dette gjør du for at hevekreftene skal styres på best mulig måte, som igjen gir store og fine brød. La igjen deigen hvile i 30 min under plast.
Pensl så med litt vann og stek dem på nederste rille i 35-40 minutter på 220 grader.

Avkjøl på rist og oppbevar i rent kjøkkenhåndkle.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...